În 26 septembrie 2019 am fost votat azi vicepreședinte al delegației interparlamentare cu Albania. România a trecut prin momente dificile până să adere la UE pentru a fi europeni politic şi economic aşa cum suntem geografic. Intrarea în Uniunea Europeană ne-a adus mai aproape de tot ceea ce vrem noi să fim: o țară europeană, democrată şi prosperă. Este normal şi firesc să fim generoși și să-i ajutăm pe vecinii noștri balcanici să intre pe același drum pro-european și voi face asta din noua poziție în Parlamentul European. Citeste mai mult...
Albania este o țară candidată în urma Consiliului European de la Bruxelles din iunie 2014.
Acordarea statutului de candidat a fost rezultatul eforturilor de reformă ale Albaniei din ultimii ani și recunoașterea UE pentru eforturile depuse și progresele înregistrate pe calea de aderare a Albaniei. De asemenea, decizia oferă încurajare de a continua reformele existente și de a porni la noi reforme necesare pentru a pregăti Albania pentru începerea negocierilor de aderare ulterior.
Un dialog politic constructiv și durabil va rămâne esențial pentru consolidarea și continuarea reformelor. Statutul de candidat nu înseamnă că UE va începe automat negocierile de aderare cu Albania, care este o etapă ulterioară, separată în procesul de integrare a UE, pentru care este necesar un progres suplimentar, în cinci priorități cheie.
Cu toate acestea, statutul de candidat ridică relația dintre Albania și UE la un nivel superior: Albania va primi acum invitații la reuniunile Consiliului deschise țărilor candidate. Accesul și cooperarea acesteia cu agențiile UE vor fi mai ușoare - de exemplu, participarea acesteia la Agenția pentru Drepturi Fundamentale în calitate de observator. De asemenea, ar putea fi înființate comitete mixte între Albania și Comitetul Regiunilor, precum și Comitetul Economic și Social.
Calea de urmat
Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu Albania pentru a sprijini reformele sale și să o pregătească pentru următorul pas în procesul de integrare, respectiv deschiderea negocierilor de aderare. Deschiderea negocierilor depinde de reforme concrete și durabile în Albania; acordul tuturor țărilor UE este, de asemenea, necesar.
Relații economice
Acordul de stabilizare și asociere a fost semnat cu Albania în iunie 2006 și a intrat în vigoare în aprilie 2009. Acesta succede Acordul interimar privind aspectele referitoare la comerț și la alte aspecte legate de comerț, care a intrat în vigoare în decembrie 2006. Din perspectivă economică, statutul de candidat al UE (2014) al Albaniei încurajează investițiile străine și, ca urmare, duce la crearea de locuri de muncă.
Ca țară candidată, Albania continuă să profite din fondurile UE în cadrul Instrumentului de asistență preaderare (IPA) pentru a realiza reforme complete și investiții strategice și beneficiază de participarea la programele UE