I-am avut astăzi ca invitați în ședința de grup Renew Europe din Parlamentul European pe colegii noștri liberali, din partidul LibDem, din Marea Britanie și a fost o ocazie deosebită pentru o dezbatere onestă, cu cărțile pe față, despre ce a însemnat BREXIT-ul și despre consecințele reale, exact astăzi, la 4 ani de la ieșirea oficială din UE a Regatului Unit.
Adevărul este că pentru Marea Britanie această ieșire din Uniunea Europeană începe să aibă un preț mult prea mare, ne arată în mod clar beneficiile ce decurg din a fi un stat membru al Uniunii Europene.
Una dintre cele mai dureroase consecințe pentru cei din Marea Britanie este că piața medicamentelor s-a modificat în totalitate. Procurarea de medicamente produse în Uniunea Europeană este mult mai dificilă pentru că cetățenii europeni au prioritate, pentru că prețurile sunt influențate de taxele de import, pentru că transportul este îngreunat de controalele la granițe și de documentele necesare.
Ceea ce am aflat astăzi de la colegii noștri este că sectorul stomatologic este într-o situație dramatică în mare parte din cauza faptului că stomatologii din statele membre EU au preferat relocarea. Același efect negativ se simte în întregul sistem medical.
A doua mare problemă este oprirea colaborării în domeniul învățământului. Tinerii din Uniunea Europeană pot alege să studieze și să muncească apoi în orice țară din Uniune, dar odată cu ieșirea Marii Britanii, tinerii britanici își văd șansele mult diminuate. Nu mai au posibilitatea educației sau chiar a călătoriilor în alte țări atât de simplu.
Situația va fi cu atât mai dificilă cu cât la finalul acestui an va intra în funcție sistemul de vize între Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Ceea ce am auzit astăzi confirmă ceea ce știu deja de ceva vreme, britanicii sunt și se simt lăsați afară. Apropierea Uniunii Europene de Ucraina le dă și mai mult sentimentul că sunt singuri, iar îndârjirea cu care Uniunea Europeană a ales să negocieze și să apere drepturile cetățenilor europeni în urma BREXIT-ului le-a arătat că merită să fii cetățean european.
Britanicii regretă votul de ieșire din UE iar sondajele de opinie în acest sens devin din ce în ce mai evidente iar actorii economici încep să resimtă povara taxelor de import-export, cetățenii simt ce înseamnă restrângerea drepturilor de liberă circulație. Acest pas nesăbuit trebuie să ne fie învățătură de minte tuturor.
Am fost ales să fac treabă pentru români, pentru europeni, iar aceasta înseamnă să trag semnale de alarmă la timpul potrivit și nu voi înceta să obosesc în a susține că împreună suntem mai puternici.