Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului este o zi recunoscută la nivel internațional, care are loc pe 2 aprilie în fiecare an. Scopul este de a încuraja statele membre ale Organizației Națiunilor Unite să ia măsuri de sensibilizare cu privire la persoanele cu tulburări din spectrul autist, inclusiv autismul și sindromul Asperger.
Din 2012, în fiecare an ONU a dat o temă pentru celebrarea Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. Pentru 2021, tema este “Incluziunea la locul de muncă: provocări și oportunități într-o lume post-pandemie”.
Cred că incluziunea, sau mai degrabă lipsa acesteia, reprezintă o problemă la nivel mondial, întrucât mai multe grupuri vulnerabile sunt discriminate și nu li se respectă statutul sau drepturile.
Din punctul meu de vedere, respectarea drepturilor omului trebuie să fie o normalitate, iar fenomemul de marginalizare a persoanelor care provin din medii diferite, au anumite particularitati față de ceea ce societatea consideră a fi “normalitate”, sau care suferă de anumite afecțiuni, nu ar trebui să fie o realitate de care mulți oameni se lovesc zilnic.
Tocmai de aceea mă alătur celor care aduc în lumină aceste probleme, și care participă activ la rezolvarea lor. Incluziunea socială este vitală în promovarea valorilor europene, în respectarea drepturilor omului și în crearea unei societăți sănătoase.
Sursa foto: freepik.com
