Trebuie să discutăm ȘI despre o REDRESARE CULTURALĂ europeană post-criză.
În izolare, cultura a găsit o cale să continue parțial online, deși de multe ori gratuit. Industriile culturale și creative aduc inclusiv valoare economică importantă în Europa, dacă ne gândim că 3.8% din persoanele angajate lucrează în domeniu, iar valoarea adăugată concurează sau chiar depășește alte sectoare cum ar fi cel al tranzacțiilor auto.
Cu toate acestea reprezentanții acestui domeniu sunt vulnerabili, având venituri instabile, structuri mici ca IMM-urile sau liber profesioniști, protecție legală incompletă etc., astfel că impactul COVID-19 va avea efecte negative pe termen lung. Pierderea estimată la nivel european este de cel puțin 100 miliarde euro pentru acest segment.
Noi, europarlamentarii din Renew Europe, dorim susținerea acestor industrii nu numai pentru beneficiul lor economic ci și pentru că ele sunt reprezentări ale valorilor noastre. În plus, și din perspectiva implementării Pactului ecologic în fiecare sector, trebuie să ne asigurăm că industriile culturale și creative sunt finanțate corespunzător și pregătite pentru această tranziție.
Platformele de acest profil au un rol important în formarea opiniei publice (mai ales cele de știri), astfel că este necesar ca ele să fie independente de orice influență politică, internă sau externă, acesta fiind un alt aspect care creează siguranță pentru cetățeni.
În acest sens noi, cei din grupul Renew Europe din Parlamentul European, pledăm pentru următoarele:
1️⃣ Limitarea impactului crizei asupra sectorului cultural, măsuri de urgență
🔹️ Cu toate că au început să se pună în practică câteva măsuri de relaxare, multe activități culturale ca cinema-uri, muzee, festivaluri etc., vor suferi în continuare și datorită temerii naturale a publicului de a se mai aduna în grupuri, ca rezultat punând în pericol veniturile persoanelor din domeniu.
Vrem să punem accent și pe producțiile europene care probabil nu își vor putea compensa pierderile și pe faptul că statisticile arată ca femeile din domeniu sunt mai afectate de criză.
✅ Propunerile noastre:
▶️ Să ne asigurăm ca industriile acestea beneficiază cu adevărat de fondurile europene de recuperare.
▶️ Mecanismul SURE, inițiativa REACT-EU și alte fonduri trebuie să funcționeze și în beneficiul organizațiilor și lucrătorilor din acest sector.
▶️ Proiectele Europa Creativă care au fost amânate trebuie continuate prin adaptarea regulilor, iar bugetul programului trebuie ajustat la miza acestui sector; solicitarea noastră este de dublare.
▶️ Identificarea unei game largi de surse de finanțare pentru industriile creative și culturale, prin parteneriate și sinergii cu alte fonduri mai generoase.
▶️ Folosirea platformelor digitale de schimb de bune practici între autorități locale, naționale, puse la dispoziție de Comisie pentru a ușura inclusiv povara artiștilor trans-frontalieri.
2️⃣ Revitalizarea schimburilor turistice prin Cultură
🔹️ 10.3% din PIB-ul Uniunii este dat de turism, iar 40% din turism este conectat cu cultura.
Astfel că redeschiderea garnițelor este și o oportunitate de promovare pentru patrimoniul și cultura europeană, în același timp ținând cont de factorul de sustenabilitate.
✅ Propunerile noastre:
▶️ Un program anual de valorizare patrimonială, cu finanțare prin axe și obiective dedicate în cadrul fondurilor de coeziune.
▶️ Căutarea unui echilibru între turismul cultural și sustenabilitate.
▶️ Modernizarea instrumentelor de promovarea a patrimoniului
▶️ Compensarea pierderilor de venit ale artiștilor, prin relansarea cu grijă a festivalurilor, folosirea fondurilor de recuperare și creșterea apelurilor prin Europa Creativă.
▶️ Sprijin în restructurarea programelor Capitalelor Culturale
3️⃣ Sprijinirea conținutului creativ pe piața digitală
🔹️ Pentru a accesibiliza mai mult producția audiovizuală de calitate a Europei, inclusiv la nivel global, avem nevoie de propriile noastre rețele de difuzare și adaptarea regulamentelor relevante.
✅ Propunerile noastre:
▶️ Transpunerea imediată a Directivei AVMS (Servicii Media Audiovizuale)
▶️ Remunerații corecte pentru autori și artiști, fie în mediu online sau offline, și protejarea diversității culturale în contextual utilizării tot mai frecvente a Inteligenței Artificiale.
▶️ Promovarea competitivității industriei europene pentru jocuri video, care a crescut semnificativ în perioada pandemiei, mai ales prin programul Orizont 2020.
▶️ Structurarea unei platforme de VOD (video la cerere) europeană, sau a unei rețele de platforme.
4️⃣ O ambiție reală pentru cultură europeană
Noi, cei grupul Renew Europe, susținem cultura ca fiind un vector de incluziune și diversitate europeană accesibilă oricărui cetățean și finanțată corespunzător cu rolul ei extrem de important pentru democrațiile noastre.
✅ Propunerile noastre:
▶️ Susținerea de coproducții europene majore, proiecte la scara largă care să întărească cooperarea între instituții de artă și culturale.
▶️ Conectarea Pactului ecologic cu industriile culturale și creative prin crearea de infrastructuri sustenabile și restaurări sustenabile de instituții și monumente.
▶️ Politici de comunicare și promovare incluzive, de exemplu crearea de platforme care să mapeze locuri și evenimente, povești de succes din programul Europa Creativă.
▶️ Crearea unei Biblioteci europene digitale cu toate tipurile de publicații care să ofere acces cercetătorilor și lectorilor.
▶️ Recunoașterea transfrontalieră a competențelor culturale și creative.
▶️ Pe termen lung, integrarea dimensiunii culturale în cadrul Conferinței despre Viitorul Europei.