Pentru mine Ziua Mondială a Siguranței Alimentare – 7 iunie – are o conotație deosebită și este strâns legată de începutul activității mele de europarlamentar.
Prima inițiativă depusă la începutul mandatului meu are ca subiect etichetarea nutrițională a alimentelor
”Empowering the consumer through compulsory front-of-the-pack color nutrition labelling”.
Scopul acestei inițiative este acela de a informa mai bine consumatorul cu privire la alimentele pe care le consumă în contextul în care în lume anual se înregistrează 600 de milioane de cazuri de boli transmise prin intermediul alimentelor.
Uniunea Europeană prin strategia ”De la Fermă la Furculiță” (Farm to Fork Strategy) își propune revizuirea mai multor acte legislative privitoare:
🔹️ la pesticide
🔹️ bunăstarea animalelor
🔹️ o nouă abordare a deșeurilor alimentare
🔹️ reducerea emisiilor de gaze în sectorul agricol.
Din păcate în prezent 20% din producția alimentară a Uniunii Europene se transformă anual în deșeuri alimentare.
În strânsă legătură cu acest aspect ultimul raport realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ne arată că factorii dominanți în cumpărarea unui produs alimentar pentru consumatorul european sunt:
🔹️ originea produsului – 51%
🔹️ siguranța alimentară – 50%
🔹️ gust – 49%
Aceste procente ne demonstrează că modul de a consuma se poate modifica în timp în funcție de o informare corectă.
În viitor noi, ca europeni, va trebui să ne modificăm modul de a produce, de a cumpăra și de a mânca alimentele pentru a ne asigura că vom consuma produse sigure și hrănitoare pe de o parte și pentru a îmbunătăți, a contribui la atenuarea schimbărilor climatice pe de altă parte.
Acest an a fost unul dificil și ne-a arătat cât de vulnerabili putem fi, cât de fragil este ecosistemul în care trăim. De aceea avem nevoie de o abordare comună și în acest domeniu, al siguranței alimentare, la nivel european, pentru a fi siguri că vom putea face față cu mai mult succes unor eventuale crize precum cea din acest an.
Am fost aleși să facem treabă, iar aceasta înseamnă și îmbunătățirea legislației în domeniul siguranței alimentare. 🇷🇴🇪🇺
https://www.efsa.europa.eu/…/Eurobarometer2019_Food-safety-…