Astăzi, la întâlnirea cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru digitalizare, am avut o discuție deschisă, despre cum putem face ca această epocă digitală care se prefigurează să fie în favoarea oamenilor.
Am avut ocazia să o întreb care sunt principalele aspecte care vor contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor, cu ce ne va ajuta digitalizarea. Am fost impresionat de faptul că ideile doamnei vicepreședinte se îndreptau și ele tot către populație.
Trebuie să remarc două priorități importante. În primul rând se remarcă preocuparea pentru a păstra și încuraja expertiza europeană, specialiștii IT, să rămână în Europa. Vor fi concepute programe și proiecte care vor stimula mediul IT, atât hard cât și soft, să găsească aici, în Europa, modalități de implementare a inovației digitale.
În al doilea rând, fără să fie o ordine ierarhică, există o reală preocupare pentru găsirea modalităților practice prin care inteligența artificială să îmbunătățească viața oamenilor și o preocupare de a integra digitalizarea cu domeniul sănătății, cu lupta împotriva cancerului și a bolilor mentale, două dintre cele mai grave probleme în sănătatea europenilor.
Se prefigurează un mandat în care oamenii au cel mai important rol și sunt preocuparea principală. Nu putem decât să ne străduim ca și România să prindă trenul acesta, să devenim cu adevărat o țara ca afară.